Kungsleden – vandringsturer och utflykter

Kungsledens officiella sträckning är idag mellan Abisko i norr och Hemavan i söder men till och från dyker det upp tankar om att förlänga vandringsleden söderut. Vi väntar med spänning på vad och om det blir något. Inte för att det inte finns leder att upptäcka utan mer för att få den där riktigt långa sammanhängande vandringsturen genom vår underbara fjällvärld.

Sträckan Abisko till Singi, för att där vika av från Kungsleden och gå ut Nikkaluokta, är den mest frekventerade delen av Kungsleden och går bland många ironiskt under namnet E4:an på grund av den livliga vandringstrafiken. Även den södra delen, mellan Ammarnäs och Hemavan, är välvandrad och ökar i popularitet, speciellt bland nybörjare.

Fler och fler upptäcker enkelheten att vandra här då varje stuga har försäljning, samt en och annan skön bastu, alla på lagom dagsetappsavstånd.

Att bo i fjällstugorna överskrider kostnaden att bo på ett vandrarhem eller ett enklare hotell. Men det går förträffligt att tälta och istället unna sig en paus vid knytpunkterna, fjällstationerna eller vid de stugor där det finns bastu.

Helt uppdaterad guide för hela Kungsleden, från Abisko till Hemavan. Dessutom tips om intressanta avstickare från leden och kunskap om landskapet och naturen, samt tips om packning, utrustning, mat och matlagning, boende och logistik. Rikligt illustrerad med inspirerande bilder och tydliga kartor. Författaren Annika Berggren är en välkänd frilansskribent inom friluftsområdet.

Boken ger en försmak av det som väntar och berättar om allt du behöver veta för att få en så bra och upplevelserik vandring som möjligt. Du får också många tips på vad du ska tänka på när du packar, samt förslag och råd på utrustning, mat och matlagning, boende, logistik och saker som gör din vandring mer njutningsfull och till ett minne för livet. Boken är rikligt illustrerad med inspirerande bilder och tydliga kartor.

Boken är skriven av Annika Berggren, välkänd frilansskribent inom friluftsområdet, med flera böcker och många artiklar publicerade. Bilderna i boken är tagna av en av våra mest kända friluftsfotografer, Håkan Hjort.

Ur innehållet:
-Beskrivningar av lämpliga delsträckor om man vill gå hela leden eller bara vissa delar av den.
-Tips om fina avstickare.
-Förberedelser och planering, både fysik och utrustning.
-Information om hur du bor, handlar och reser.
-Lite tips och råd om att välja tältplats och laga mat.
-Bra recept för vandringen men även tips om några växter som är ätbara och vad man kan göra med dem.
-Utrustningslista.
-Djur, fåglar och växter du kan få se om du har tur.
-Stugor och stugvärdar.
-Den samiska fjällkulturen och det samiska året med renskötseln.

Läs mer