De finns över 400 markerade vandringsleder i Sverige!
Att vandra är hälsosamt för både kropp och själ. Både vetenskapen och vi som vandrar håller säkert med om detta. Alla som vandrar är rörande eniga om att vandring är en hälsosam aktivitet. Vandring handlar om fysisk prestation. Det är ett sätt att röra sig på som är nyttigt och skonsamt för kroppen. Kroppen får röra sig i en behaglig takt utan att belastas i alltför hög utsträckning.
Kroppen kommer i rörelse, du varvar ner från vardagens uppdrivna tempo och får möjlighet att ladda batterierna.
Att vandra sliter inte på leder som när du motionerar i ett högre tempo, till exempel löpning. Du vistas i en naturlig miljö där luften är frisk och dofterna känns angenäma och nära. Du rör dig i en lugn, tyst och ostörd miljö.
De ljud som hörs är naturens egna — fåglarnas läten, porlande vatten i en bäck, skvalpet av vågor mot en strand. Du kan stanna till vid en vacker utsikt, känna naturens storhet och din egen litenhet ibland ställd emot en avlägsen horisont.
Vi nordbor tar naturen och tillgången till den för givet. På många håll i världen är detta inte alls en självklarhet. Naturen är något vi ska vara rädda om och bevara. Vi ska ta till oss de möjligheter den tillgången ger oss, nyttja den utan att förstöra och föra det vidare till kommande generationer.
Vi har också en möjlighet att göra vårt land till en attraktiv destination för besökare genom att erbjuda naturupplevelser i olika former men göra det på ett hållbart sätt. Den svenska naturen är ovanligt väl lämpad för vandring.
Vi har stora fria områden, det är rent och vackert, det är lättillgängligt och vi saknar farliga djur och svårgenomträngliga områden. Vår natur är snäll och vi har, sist men inte minst, allemansrätten som ger oss exklusiv frihet att under ansvar fritt vistas i naturen.
Många kombinerar vandringen med kulturella upplevelser. Du kan vandra förbi minnesmärken, besöka byggnader, delta i evenemang, lära dig om traktens historia. Du kan fiska, plocka bär, leta svamp
Men en vandring kan innebära mer än så. Fjällmiljön ger ofta möjlighet att kombinera vandringen med att fiska eller plocka bär och svamp. Många tar med sig kikare och lupp för att betrakta fåglar och växter. Andra tar med sig sin foto- eller målarutrustning för att dokumentera landskapet. För de kulturintresserade finns det många områden med fina kulturskatter.
Den svenska naturen är dessutom ovanligt lämplig för vandring. Det är en ren, vacker och varierande natur med vidsträckta vyer. Det är en lättillgänglig natur — de flesta svenskar har inte någon längre sträcka till naturområden. Det är en snäll natur för vi är förskonade från svårgenomträngliga skogar och livsfarliga djur. Sist men inte minst har vi allemansrätten som ger oss den exklusiva möjligheten att fritt kunna vistas i naturen.
Det är lätt att komma igång med fjällvandring. Med utgångspunkt från ett trevligt boende i närheten av bergen kan du göra dagsturer till utsiktspunkter och vackra forsar med en lätt ryggsäck som innehåller det viktigaste.
När man fått erfarenhet av hur väder och kläder fungerar i fjällen kan man utveckla vandrandet och välja en fjälltur som går mellan bekväma fjällstationer eller ta med sig ett tält och slå läger i en vacker dalgång.
Sommarleder går längs det statliga ledsystemet som underhålls av länsstyrelsen. Vinterlederna är markerade med ledstjärnor — de välkända röda kryssen på höga stolpar som står på 40 meters avstånd från varandra. Sommarlederna syns ofta som vältrampade stigar och är i allmänhet markerade med orange-röd färg på träd, stolpar, resta stenar eller på toppen av stenrösen.
Ibland går sommar- och vinterlederna mer eller mindre parallellt. Prioritera alltid stigen så att du inte hamnar i blötmarker eller sjöar där vinterleden dragits.
VANDRA I SVERIGE är en praktisk guidebok om spännande och natursköna vandringar i hela Sverige. Boken ger inspiration både till kortare vandringsturer som passar nybörjaren, och mer utmanande rutter för de erfarna vandrarna.
l boken beskrivs mänga av de klassiska vandringslederna — från Skåneleden och Blekingeleden i söder, till Östgötaleden och Upplandsleden mitt i landet och Höga Kustenleden och Kungsleden i norr. Rutterna är indelade i olika etapper och man kan välja att vandra en hel rutt eller välja ut några av etapperna. Den är skriven av Jörgen Hansen som har många års erfarenhet av turism i Skandinavien och Tyskland, och som har skrivit ett flertal turist- och reseguider.
Beskrivningar av många av de klassiska vandringslederna med fakta och information om natur- och kultursevärdheter längs vägen. Rutter har varierande längd och svårighetsgrad och boken är perfekt för alla som planerar att vandra i Sverige. Bra och detaljerade kartor över alla rutter som du kan ladda ner till din mobiltelefon här!