Utmärkelsen som nationalpark är en kvalitetsstämpel: vackrare och mer värdefull natur finns inte i Sverige.

De 3o nationalparkerna representerar på var sitt sätt den finaste naturen som finns i landet och tillsammans utgör de en storslagen helhet bestående av många olika landskapstyper. 1909 fick Sverige sina första nio nationalparker och de var då samtidigt de första av sitt slag i hela Europa.

Nationalparker i södra Sverige vandringsturer och utflykter är den perfekta guideboken för den som vill upptäcka Sveriges nationalparker till fots.

Vårgröna bokskogar, vida myrar, trolska tjärnar, mossiga barrskogar och spännande öar nationalparkerna i södra Sverige bjuder på en fan­tastisk variation av vandring och naturupplevelser. Bestig Stenshuvuds topp där vyerna öppnar sig över en ljuvlig sand­strand och vackra blomsterängar. I Store Mosse går du på spänger över vida myrar i sällskap med ropande tranor och vid Söderåsen vandrar du i en mäktig sprickdal längs den porlande Skärån när bokens blad precis slagit ut.

I Norra Kvill och i Tiveden är vild­marks­känslan stark. Där känner man sig mycket liten bredvid de jättelika flyttblocken. Du kan besöka underbara nationalparksöar med helt olika karaktär. Ta båten till Gotska Sandön och njut av milslånga sandstränder med sälar och fåglar. Blå Jungfruns säregna profil lockar till upptäcktsfärd längs en vacker klippkust med jättegrytor och släta hällar medan Djurö bjuder på karg skönhet mitt ute i Sveriges största sjö. På Nord- eller Sydkoster kan du vandra längs ljuvliga stigar och blicka ut över Kosterhavets vackra skärgård där tusentals marina organismer lever under havsytan.

Boken ger utförlig information om ett 50-tal vandringsturer och utflykter, från lätta familjepromenader till rejäla dagsturer. Detaljerade kartor och en översikt över vandringsturerna med längd och svårighetsgrader, gör det lätt att hitta och att planera turen. I boken får du även tips om fler utflyktsmål i närheten av nationalparkerna.

Ur innehållet:
-Till toppen av Stenshuvud.
-Kopparhattsrundan i Söderåsen.
-Dalby Söderskog vårblommande ädellövskog.
-Stora rundturen på Blå Jungfrun.
-Blådöpet i Store Mosse vida myrar och ropande tranor.
-Idgölenrundan i Norra Kvill.
-Gotska Sandön sanddyner, sälar och milslånga stränder.
-Trollkyrkerundan i Tiveden jätteblock och vildmarkssjöar.
-Djurö en isolerad skärgård i Vänern.
-Kosterhavets myller av öar och rikt liv under vattnet.

Läs mer