Vandra i Funäsfjällen, Helags- och Ljungdalsfjällen

Funäsfjällen och Ljungdalsfjällen är några av Sveriges vackraste fjällområden och är dessutom mycket lättillgängliga. Med utgångspunkt från många små byar kan du ge dig ut på spännande vandringsturer.

Du kan ta dig upp till Anåfjällets vågiga toppar eller vandra till Tväråns högalpina badpooler och magiska vattenfall. Många av Härjedalens fjäll är kalkrika med en fantastisk blomsterprakt. Det mest kända berget är Hamrafjället där den växtintresserade kan spendera många timmar bland orkidéerna på "Blomsterängen". Mittåkläppen, med sin karakteristiska profil, är också ett riktigt blomsterfjäll och erbjuder dessutom ett oslagbart panorama från toppröset. Anderssjöåfallets och Tevåns vattenkaskader inbjuder till upptäcktsfärd.

Fina turer till fäbodar, hällmålningar, vikingagravar och spännande gruvor ger fascinerande insikter om svunna tider. Fjällen kring Funäsdalen har mjuka former och är ofta mycket lättvandrade. Men det finns också vildare områden med spetsiga toppar och branta fjällväggar. Bergen kan vara grönskande som Hamra eller märkligt karga och artfattiga som Dunsjöfjället.

Du kan göra äventyrliga långvandringar till Storviglen och Blåstöten som kräver lite fjällvana och extra styrka i benen. Men Malmagsvålens fjällvidder och Henåns spännande kanjon ligger inom räckhåll för de flesta.

Den senaste och mest omfattande guiden för Härjedalens fjällvärld, skriven av “de vandrande biologerna”, Staffan Söderlund och Marie Sjöström.

Boken ger utförlig information om ett 50-tal fina vandringsturer, från lättvandrade familje­promenader till rejäla dagsturer och toppbestigningar. Dess­utom får du mängder av tips på trevliga utflyktsmål. Detaljerade kartor, GPS-koordinater och en översikt över vand­rings­turerna med längd och svårighetsgrader gör det lätt att hitta och att planera turen.

De vandrande biologerna Marie Sjöström och Staffan Söderlund är författare, fotografer och naturguider. Paret har vandrat i Härjedalens och Jämtlands fjällvärld under mer än 35 års tid och blivit experter på detta fjällområde. De är också väl etablerade guideboksförfattare med flera populära titlar utgivna.

Ur innehållet:
Blomsterberg, fjällvidder och Sveriges sydligaste glaciär.
Att vandra i fjällen.
Kryssa 40 toppar!
Om fjällets växter.
Turer kring Funäsdalen, Tänndalen, Hamra och Fjällnäs.
Turer och utflyktsmål i Norge.
Turer kring Bruksvallarna och Ramundberget.
Turer kring Anåfjället, Mittådalen och Flatruet.
Turer kring Helags och Ljungdalsfjällen.
Turer och utflyktsmål kring Storsjön.
Turer och utflyktsmål kring Tossåsen.
Turer kring Tännäs och Rogen.

Läs mer