Vandringsturer i Årefjällen

Om du är på väg till Åre från Östersund är det en bra ide att stanna till i Mattmar och njuta av vyerna. Gå upp i utsiktstornet som står uppe i backen bortom kyrkan. 100 trappsteg leder upp i himlen Härifrån kan du blicka ut över hela det vandringsområde som boken omfattar och mycket mer. Till vänster syns Oviksfiället och Säsjöfiället som ligger utanför bokens område. Därefter följer Hottögsfjället, Kyrkfjället, Ottfiället, Välliste, Renfjället, Mullfjället och Åreskutan som alla finns med i denna bok.

Vandringsturer i Årefjällen är en guidebok för den som vill upptäcka fjällen mellan Vålådalen i söder och den imponerande Åreskutan i norr.Boken är rikligt illustrerad och ger utförlig information om ett 30-tal fina vandringsturer, från lättvandrade familjepromenader till rejäla dagsturer och toppbestigningar.

Vandringsturer i Årefjällen är en guidebok för den som vill upptäcka fjällen mellan Vålådalen i söder och den imponerande Åreskutan i norr, och njuta av lättvandrade turer till trolska skogar, vattenfall och vackra tjärnar. Här finns också utmanande toppturer med häftiga branter och vyer. Från toppen av Åreskutan blickar man ut över stora delar av Jämtlands fjällvärld. Man kan göra fina dagsturer från Åre by med hjälp av kabinbanan och fem liftar under högsäsong.

Åreskutan bjuder på både spänning och aktivitet för hela familjen. Om man söker stillhet och ostörda fikapauser så är Södra Årefjällen en bra plats. Här kan man uppleva friden längs Platåleden i Ottsjö och uppe på Renfjällets topp eller knalla genom vacker fjällskog till de mystiska Blanktjärnarna. Den här guideboken är det perfekta sällskapet på utflykten. Man får information om intressanta kulturmiljöer och tips på fåglar och växter som finns längs vandringslederna.

Boken är rikligt illustrerad och ger utförlig information om ett 30-tal fina vandringsturer, från lättvandrade familjepromenader till rejäla dagsturer och toppbestigningar. Detaljerade kartor, GPS-koordinater och en översikt över vandringsturerna med längd och svårighetsgrader gör det lätt att hitta och att planera turen.

Författarna Staffan Söderlund och Marie Sjöström är biologer, fotografer och naturguider. Paret har vandrat i Jämtlands fjällvärld under mer än 30 års tid. De har skrivit boken Vandringsturer kring Funäsdalen som kom ut 2010. Praktiskt format och hållbar utformning – perfekt att ha med sig på vandringen!

Ur innehållet:
Oändliga fjällhedar på Mullfjället.
Fröå gruva kulturhistoria och blomsterängar.
Långtur till Pyramiderna och Issjödalen.
Kabinbana och topptur till Åreskutan.
Trollstigen och Totthummelns topp.
Lättillgängliga vattenfall.
Tjärnar och stillhet på Renfjället.
Vidder och frihetskänsla längs Platåleden.
Ljuvliga sandstränder vid Ridvadet.
Blanktjärnsrundan.
Magiska vyer från Ottfjället.

Läs mer