Jämtlandsfjäll – dagsturer från Storulvån, Sylarna och Blåhammaren


Boken innehåller 45 vandringsturer i Jämtlandsfjällen, från lätta familjepromenader till rejäla dagsturer och toppbestigningar. Detaljerade kartor, GPS-koordinater och en översikt över vandringsturerna med längd och svårighetsgrader gör det lätt att hitta och att planera turen.

Med Sylarnas fjällstation som utgångspunkt kan du göra härliga dagsturer till dramatiska toppar, magiska tjärnar och sköna blomsterfjäll.

Snasahögarnas vackra berg når du lätt från vägen som leder in till Storulvåns fjällstation. Här kan du göra korta promenader till porlande fjällbäckar och njuta av blomster på Getryggens sydsluttning. För den som är sugen på häftiga upplevelser finns det gott om fjälltoppar att bestiga.

Blåhammaren ligger bara en mil söder om E14. Från Blåhammarkläppen bjuds du på storslagna vyer över det vackra mosaiklandskapet runt Enan, 400 meter nedanför stupet. Den lilla fjällstationen ligger på 1 086 meter över havet och är därmed STF:s högst belägna. Tillsammans knyter dessa tre bekväma fjällstationer ihop den populära Jämtlandstriangeln — en klassisk vandring som erbjuder bekvämlighet och god mat.

I boken har vi framför allt fokuserat på dagsturer, från lätta familjepromenader till rejäla toppbestigningar, som utgår från fjällstationer och byar. Vi har avgränsat vandringsområdet så att det täcker en fantastisk del av Jämtlandfjällen, från Storlien i norr till Sylarna i söder. På det sättet blir boken lagom stor att ha med sig i jackfickan eller ryggsäcken.

Alla vandringsturer i boken genomfördes under två intensiva säsonger. Vi följde vackra dalgångar med glittrande tjärnar och gjorde mängder av toppbestigningar i Sylmassivet, Snasahögarna och västra Bunnerfjällen. Spännande vandringar ledde fram till säregna och vackra platser som vi gärna återkommer till. Det känns därför mycket trevligt att i denna bok få dela med sig av våra upplevelser och favoritställen till dig som läsare.

Författarna och biologerna Staffan Söderlund och Marie Sjöström har vandrat i Jämtlands fjällvärld i mer än 30 års tid. De har tidigare skrivit böckerna Vandringsturer kring Funäsdalen (2011), Vandringsturer i Årefjällen (2013) Vandringsturer i Höga Kusten (2014) och Öland och Blå Jungfrun vandringsturer och utflykter (2015).

Ur innehållet:
-Jämtlandstriangeln dag för dag.
-Handölsforsen och Täljstensvalen.
-Storslagen vy från Storsnasen.
-Getryggen och blomsterstigen.
-Lätt tur till Ulvåtjärns vindskydd.
-Bunnersjöarna och Mettjeburretjakke.
-Tväråklumparna runt.
-Till toppen av Storsylen och Lillsylen.
-Familjetur till Herrklumpen och Pojktjärn.
-Magiska Tempeldalen.
-Vidder och frihetskänsla vid Ekorrdörren.
-Meditativa Slottsdalen och Syltjärnen.
-Norska vyer från Blåhammarkläppen.

Läs mer