Vandringsturer i Bohuslän

Många har någon gång besökt Bohuslän. Man reser hit landvägen med bil, buss eller tåg eller sjövägen med båt till någon av de många gästhamnarna längs kusten. Det fantastiska bohuslänska landskapet fascinerar, finns det något somrigare än solvarma klippor? Fiskelägenas pittoreska charm, sjöfarten och fisket; allt finns ombesjunget av våra nationalpoeter och vissångare.

Landskapet utanför de traditionella besöksmålen erbjuder ro och stillhet, platser där man kan uppleva tillvaron i presens-form. Att helt enkelt vara i nuet, njuta av naturens ljud, tystnaden och ljusets skiftningar. Många av oss är starkt präglade av städernas ofta stressiga och bullriga miljö där köpa och sälja utgör själva livsnerven. Vi vänjer oss omärkligt av med att använda våra sinnen fullt ut. Det är vetenskapligt bevisat att vistelse i naturen har en läkande inverkan på vårt psyke.

Vid den Bohusländska kusten finns ett härligt skärgårdslandskap som inbjuder till vandring och andra utomhusaktiviteter. Lockar fjäll och vildmark mer finns det mycket att utforska i de inre delarna av landskapet. Det norska namnet på berg lever kvar här i denna tidigare norska provins och allt ligger nära. Bohuslän kan även erbjuda en mängd kulturupplevelser och kulinariska besök, speciellt under sommaren.

Vid den Bohusländska kusten finns ett härligt skärgårdslandskap som inbjuder till vandring och andra utomhusaktiviteter. Lockar fjäll och vildmark mer finns det mycket att utforska i de inre delarna av landskapet. Det norska namnet på berg lever kvar här i denna tidigare norska provins och allt ligger nära.

Bohuslän kan även erbjuda en mängd kulturupplevelser och kulinariska besök, speciellt under sommartid är utbudet stort. Även övriga årstider har sin charm luften är svalare, besökstrycket lägre och naturen skiftar färg. I Vandringsturer i Bohuslän får du handfast och praktisk vägledning till ett aktivt och stimulerande besök i det vackra Bohusländska landskapet.

I boken presenteras ett urval av vandringsturer fördelade över hela Bohuslän, både längs kusten och i inlandet. Alla vandringarna är rund turer med en längd på allt från två kilometer upp till en dryg mil. Många av turerna kan nås med allmänna kommunikationsmedel och vissa leder är anpassade för rörelsehindrade. Turerna illustreras med tydliga kartor och inspirerande foton.

Författaren Olle Persson har i många år arbetat med utveckling av vandringsleder i Bohuslän. Han har långvarig och gedigen erfarenhet av och engagemang i friluftsliv och är en passionerad vandrare, kajakpaddlare och långfärdsskridsko åkare.

Ur innehållet:
-Besök ett världsarv, hällristningarna i Vitlycke.
-Marstrands vackra träbebyggelse, fästningen högst upp på berget och utsikten över västerhavet låter sig bäst upplevas längs vandringsleden på Marstrandsön.
-Ta Västtrafiks båt från Tjörn till Dyrön och få en oförglömlig skärgårdsupplevelse.
-Bekanta dig med stenhuggarepoken längs leden runt Bohus-Malmön.
-Gör en rundvandring på Nordkoster eller vandra från brygga till brygga på Sydkoster.
-Vandra förbi Bohusläns största vattenfall först på norska sidan och sedan tillbaka på svenska sidan.
-Lär känna Kynnefjälls vilda men vänliga natur och blicka ut över den vackra vildmarkssjön.
-Stora Holmevatten med lika många öar som året har dagar.

Läs mer