Vandringsturer kring Göteborg

I Göteborg finns fantastiska möjligheter till friluftsliv av alla slag. Det är bara att ge sig iväg — naturen ligger där, precis runt hörnet. En av de enklaste formerna av friluftsliv är vandring. Du behöver ingen specialutrustning, nästan inga förkunskaper. Du bara går. Det är rogivande och avkopplande.

I den här boken beskrivs 27 vandringsturer i Göteborg med omnejd. Turerna omfattar allt från lättvandrade familjepromenader till rejäla dagsturer. De går genom trolska skogar, över solvarma klippor och betade strandängar, förbi fiskevänliga sjöar och porlande vattendrag.

Du möts av storslagna vyer över staden, såväl som skogen, havet, kusten och öarna. De flesta turerna är stadsnära, men med vildmarkskänsla, och majoriteten går alldeles utmärkt att genomföra med barn.

I Göteborg finns naturen inpå knutarna vilket ger fantastiska möjlig heter till såväl lättare som tuffare vandringar i varierad terräng.

I guideboken beskrivs turer som leder genom trolska skogar, över solvarma klippor och betade strandängar, förbi fiskevänliga sjöar och porlande vattendrag. Vandraren möts av storslagna vyer över staden så väl som skogen, havet, kusten och öarna.

Turerna omfattar allt från lättvandrade familjepromenader till rejäla dagsturer, de allra flesta är stadsnära men med vildmarkskänsla. Majoriteten av turerna går alldeles utmärkt att genomföra tillsammans med barn då underlaget är barnvagnsvänligt och det finns många möjlig heter till bad, lek och fika.

En översikt över vandringsturerna med längd och svårighetsgrader, tillsammans med detaljerade kartor och beskrivningar, gör det lätt att planera turen och hitta vägen. Faktarutor beskriver naturen och kulturen på platserna som besöks och förslag ges på hur turen kan göras kortare eller längre.

Boken ger också praktisk information om badplatser, rastplatser, serveringsställen och parkeringsmöjligheter i närområdet samt hur man enklast tar sig till startpunkten. De allra flesta turer kan nås med kollektivtrafik. Vandringsturer kring Göteborg är en perfekt guide till både kända och okända pärlor i Göteborg med omnejd.

Författaren Ulrika Jönsson Belyazid är biolog och journalist. Hon har vistats i naturen sedan barnsben och har ett stort intresse för friluftsliv, speciellt vandring. Hon vandrar ofta och gärna på nya platser, helst tillsammans med sin familj.

Ur innehållet:
Längs bäckraviner och laxtrappor i Lärjeåns dalgång.
Historisk upptäcktsfärd på Safjällets topp.
Sipptur i Årekärr.
Billdals park – herrgårdsvandring på engelskt vis.
Näckrosvandring i Sjumilaskogen.
Lillebyrundan – vildrosor, hällmarker och hav.
Rya urskog.
I Arvid ängsvaktares fotspår.

Läs mer