Vandringsturer i Halland

Halland må vara ett litet landskap men här finns många fina naturområden, lätt tillgängliga både med bil och allmänna kommunikationer. Med bil färdas du snabbt längs motorvägen E6/E20 och med tåg längs Västkustbanan. Avstånden mellan dessa kommunikationsleder och vandringsområdena är sedan inte så stora.

Det finns många fina vandringsturer att upptäcka i Halland, både längs med kusten, längs åarna, i härliga bokskogar och på fina ljunghedar.

Det är alltid nära till havet, Kattegatt, med fri horisont i väster och en liten skärgård i norr. Långa, fina sandstränder är typiskt för Halland. Du kan bada längs praktiskt taget hela kusten. Det är en njutning att vandra vid havet, utforska strandskogen och beundra de öppna vidderna.

Många förknippar enbart Halland med kust och hav men det finns även ett annat Halland. Närmast kusten breder slättbygden ut sig, ett böljande öppet landskap med havet på ena sidan och skogklädda berg på den andra. Det sägs att Ulf Lundell hade Halland i åtanke när han skrev låten "Öppna landskap".

Det inre Halland domineras av skogsbygd, först av ett bälte med vackra, skira bokskogar där Äkullaområdet är störst. Här finns många vandringsleder att välja mellan. Därefter tar barrskogarna vid. De har funnits här förhållandevis kort tid. Under 1800-talet bredde ljunghedar ut sig där barrskogen nu finns. Vandringslederna vid Sandsjöbacka leder dig ut till de ljungmarker som fortfarande finns kvar.

Längst i öster, upp mot Småländska höglandet ligger de äldre skogsområdena. Här kan du träffa på älg och annat vilt och du hittar svamp- och bärmarker mellan trolska sjöar.

Författaren Olle Persson har länge varit engagerad i friluftsliv på olika sätt och har en gedigen erfarenhet. Dessutom är han en passionerad vandrare, kajakpaddlare och långfärdsskridskoåkare. Han har tidigare skrivit Vandringsturer i Vänerland, Paddlingsturer i Vänerland och Vandringsturer i Bohuslän.

Ur innehållet:
-Ängs- och hedlandskap runt den majestätiska åsen Fjärås
-Vandra i ett välbevarat kulturlandskap i Äskhult
-Bexellstigen i Åkulla bokskog med de “talande stenarna”
-Följ de vackra stigarna i Haverdals naturreservat
-Prins Bertils stig från Halmstads centrum till Tylösand
-Vandra längs ån Assman i natursköna Simlångsdalen
-Kombinera vandringsturen med sol och bad på den magnifika sandstranden i Laholmsbukten
-Besök de trolska sjöarna i Sandsjöbacka

Läs mer